Instalaţii sanitare. Cu sau fără conductă de recirculare?
Iată o întrebare la care am să vă răspund cu uşurinţă: cu sau fără conductă de recirculare?
Avem o reţea de distribuţie a apei calde într-o clădire. Apa din reţea nu este permanent folosită, motiv pentru care staţionează, iar timpul de staţionare permite un schimb termic între apa din conductă şi mediul înconjurător. Mediul fiind mai rece, practic apa din conductă se răceşte.
La un moment dat dăm drumul la un robinet iar apa caldă întârzie să apară. Trec secunde bune până când pe conductă apare apa caldă, lucru care nemulţumeşte. Ce se poate face? Se introduce o conductă de recirculare a apei, de diametru mai mic, care asigură cu ajutorul unei pompe circulaţia permanentă a apei din reţea prin centrala termică.
Acum să ne imaginăm acest lucru la nivelul unui cămin de studenţi, de vreo 700 de studenţi. Avem două situaţii: cu recirculare şi fără recirculare.
Iniţial fără recirculare: norocosul care deschide primul apa de la duş aşteptată minute importante până îi vine apa caldă la robinet. Este şi normal deoarece între el şi centrala termică se află o reţea importantă, cu diametre semnificative, care înmagazinează o cantitate importantă de apă ce s-a răcit peste noapte. Până reuşeşte cu un mic robinet alimentat cu o ţeavă de 20mm să consume toată apa rece din reţea, trece ceva timp. Şi dacă am avea acelaşi diametru de conductă, la o viteză medie spre mare de circulaţie a apei de 1m/s tot am sta mai bine de un minut. Consumatorul nemulţumit de acest timp.
Apoi decidem să punem recirculare: punem recirculare şi vine vara; noi am izolat bine ţeava, dar cât de bine poţi izola o ţeavă de apă caldă? Dăm drumul la robinet şi aproape instantaneu vine apa caldă. Până aici e bine. Ce nu e bine? Nu e bine că devine din ce în ce mai cald. Conducta de recirculare asigură permanent apă caldă, care face ca reţeaua să funcţioneze ca un mare radiator. Iarna nu am simţit acest lucru, căci schimbul oricum trebuie să aibă loc pentru încălzire, dar când afară sunt 40 de grade, ultimul lucru pe care mi-l doresc este un calorifer în cameră. Nu e nimic, dăm drumul la aerul condiţionat, dacă avem. Dar iată şi sfârşitul de lună, atunci când vin cheltuielile pentru a ţine apa caldă, caldă şi în reţea. Având în vedere că discutăm de un cămin cu 700 de persoane, deci o reţea semnificativă şi costurile să menţii apa caldă sunt mari. Acum problema e că în plină vară plătim bani pentru a … încălzi camerele.
Supărare mare la administrator că de unde acest cost faţă de vara trecută. Ei iată de unde, exact de unde am spus că e bine ca să nu existe recirculare, lucru pe care l-am semnalat de la început.
Apoi mai există şi o variantă de mijloc: se poate realiza recircularea doar pe anumite zone ale magistralei, acolo unde este mai uşor să realizezi izolaţia, scăzând astfel cantitatea de apă recirculată. Eu unul consider că recircularea duce la pierderi importante de energie, motiv pentru care nu o recomand.
Normativul spune că e bine să punem recirculare atunci când distanţa de la centrală la consumator este mai mare de 30 de m, dar se admite fără dacă se iau măsuri ca apa caldă să nu scadă sub 38C în reţea – printr-o bună izolare. Prefer varianta a doua, chiar dacă nu este perfectă.
L.M.D.