Autorizaţie de construire în diverse ţări ale lumii: România e codaşă

autorizatie de construirehttp://www.doingbusiness.org face o analiză cu privire la durata şi procedurile ce trebuiesc urmate pentru a putea obţine o autorizaţie de construire în diverse colţuri ale lumii.

România, ca de fiecare dată când discutăm de lucrurile bune, se afla în coada clasamentului atunci când se discută de timpul necesar pentru a obţine o autorizaţie de construire.

Statele europene cu cea mai scurtă durată de obţinere sunt Finlanda şi Danemarca. În ţările situate în nordul Europei ca să obţii o autorizaţie de construire ai nevoie de doar 64 de zile, adică cu puţin peste două luni.

În Germania îţi sunt necesare 96 de zile, în Marea Britanie 105 zile, în Franţa 183 de zile, în Italia 227 de zile pentru a putea obţine o autorizaţie de construire. Aşa cum se prea vede, în ţările din Nord, mai dezvoltate economic, cu un grad mai ridicat de civilizaţia, termenul este cu mult mai scurt faţă de ţările latine din sudul bătrânului continent.

România este în schim în coada clasamentului: 257 de zile sunt necesare pentru a obţine preţiosul document.

În nici un stat din Uniunea Europeană termenul nu este mai mare decât atât.

În schimb România este fruntaşi la un capitol: numărul enorm de paşi pe care trebuie să îi facă un cetăţean pentru a pune obţine dreptul legal de a construi: nu mai puţin de 15 etape sunt de parcurs pentru a obţine o autorizaţie de construire.

Pentru comparare, în Germania sunt parcurse doar 8 etape, în Regatul Unit al Marii Britanii şi Franţa doar 9, în Italia doar 10. În schimb ne putem lăuda cu faptul că în Ungaria sunt mai mulţi paşi: 23, dar nu ştim cum se face că durează cu mult mai puţin.

Dar diferenţa majoră constă în faptul că toată procedura se desfăşoară în statele din Uniunea Europeană prin depunea online a documentelor. Acest lucru nu este posibil şi în România, unde se doreşte menţinerea sistemului birocratic generator de şpagă.