Nu mai curge apa calda la centrala

Nu mai curge apa calda la centrala

Aici avem două situații diferite: 1) în loc de apă caldă curge apă rece, sau  2) nu mai curge apa sub nici o forma.

In acest articol ne vom referi la acea de a doua situatie: avem o centrala termica murala; avem apa rece care intra in centrala; avem apa rece care curge la robinet; nu avem apa de nici o forma atunci cand dam pe apa calda la orice consumator din casa.

Lucrurile sunt clare: apa rece nu mai circula prin centrala datorita faptului ca sistemul de incalzire a apei calde s-a stricat. Ca sa fim si mai clari: circuitul de incalzire s-a infundat.

In general, daca observati din timp ca exista scaderi de debit la nivelul consumatorilor, adica curge apa calda din ce in ce mai putin, atunci cu siguranta este timpul sa faceti o interventie. Canalele pe care circula apa in schimbatorul de caldura sunt inguste. In timp, ca urmare a impuritatilor din apa, dar mai ales datorita calcarului din apa, au loc depuneri succesive si accelerate, fapt care duce in cele din urma la colmatarea centralei.

Toata apa, indiferent ca vine din sistemul centralizat, fie ca avem un put propriu, contine calcar. La temperaturi inalte de preparare ale apei calde, procesul de disociere a calcarului dizolvat in apa se accentueaza si acesta se depune pe instalatie. Acelasi lucru se intampla si cand fierbeti apa intr-o oala. Acolo procesul este vizibil cu ochiul liber.

Exista apa fara calcar? In mod natural nu. Apa provine din pamant, unde sta intr-un strat de piatra sau nisip.

Dacă această informație o considerați utilă atunci vă rugăm să dați un Like pe pagina noastră de Facebook.

Tocmai de aceea, pentru a prelungi durata de viata a unei centrale termice, este de preferat ca apa a nu fie produsa la temperaturi inalte si apoi sa fie amestecata. Este de preferat ca apa calda sa fie produsa la temperatura de consum, adica undeva la 40C-45C. În acest fel procesul de separare a calcarului din apa si depunerea acestuia pe instalatie se va reduce considerabil. Astfel veti muta robinetul total numai pe apa calda, iar aceasta va curge la temperatura dorita. Este de preferat aceasta varianta si din alte motive: cantitatea, adica debitul, de apa scurs prin schimbator este mai mic, fapt care duce la o incalzire mai ridicata a acestuia.

Spuneam ca este important ca sa identificati din timp scaderea de debit si este de preferat ca interventia sa se faca inainte de obturarea totala a instalatiei. Spalarea chimica presupune circulatia apei prin instalatie, iar daca ea nu poate circula este foarte probabil sa nu mai reusiti eliberarea canalului.

Nu mai curge apa calda la centrala – solutie

Si spalarea chimica este o solutie temporara, ce se poate face la doi- trei ani. Ea presupune introducerea pe circuitul de preparare a apei calde din centrala a unei substante chimice cu caracter coroziv, de tipul acizilor(slabi). Problema este ca aceasta substanta de asemenea afecteaza instalatia, ii creste rigiditatea si in cele din urma duce la accentuarea procesului ulterior de depunere.

Daca la un moment dat nu se va mai putea face aceasta curatare chimica va trebui sa recurgeti la inlocuirea schimbatorului situat deasupra arzatorului. U schimbator nou face minuni, plus ca readuce parametrii centralei la valorile de performanta ridicate initiale.

Asta deoarece, prin depunerea de calcar, in cele din urma are loc si o scadea de performanta. Calcarul va bloca shimbul de caldura dintre aerul fierbinte si apa, fapt care duce la eliminarea in exterior a caldurii o data cu gazul rezultat in urma arderii metanului.

Nu mai curge apa calda la centrala – atunci interventia se face cu personal autorizat

Toate cele de mai sus nu trebuie facute insa de catre personal care nu este autorizat. Toti furnizorii de centrale termice inscriu, mai nou, pe centrala termica numarul de telefon pentru interventie. Sunati la acel numar caci aceste produse-instalatii sunt iscirizate si sa nu va treziti ca transformati intr-o bomba locuinta in care va aflati.

Schimbarea arzătorului este de preferat în locul schimbării centralei termice. Acest lucru nu numai datorită faptului că prețul este la un sfert, dar schimbarea centralei presupune costuri cu instalarea, iscirizarea dar și refacerea racordurilor, care de cele mai multe ori diferă ca și poziție.

nu mai curge apa calda la centrala

Vine apa când rece, când caldă

Acest lucru se întâmplă deoarece producerea apei este instantanee și nu ai un boiler de acumulare-amestecare. Acest fenomen are loc deoarece debitul de apă rece solicitat sau furnizat nu este constant. Centrala termică nu poate debitul de agent termic instantaneu și atunci acest diferențe se simt. O să spuneți că nu ați umblat la robinet. Este foarte posibil, însă hidroforul pornește la o presiune minimă și se oprește la una maximă. Nu doar presiunea diferă la acel moment ci și debitul furnizat către utilizator. Tocmai de aceea, dacă dorești o temperatură constantă la apă îți recomandăm să montezi un boiler.

Nu  mai curge apa calda la centrala imediat ci după un timp

Acest lucru se întâmplă deoarece nu aveți recirculare. Orice apă caldă care stă pe instalație la un moment dat se răcește ca urmare a schimbului termic pe care îl are cu mediul exterior. Cum temperatura apei calde este mai mare decât temperatura aerului, asistăm la o cedare de căldură de la apă la aer și automat la răcirea acesteia.

Astfel că, după o perioadă de nefolosire, apa de pe conductă se răcește. În general viteza medie de circulație a apei în conducte este undeva la 0.50m/s-1.00m/s. Asta înseamnă că dacă de la centrală până la consumator am avea 20 m de conductă, atunci cel puțin 20 de secunde va dura până când apa caldă va apărea.

Sigur că o izolație termică a conductei va duce la scăderea timpului de răcire, dar cu siguranță nu îl ca împiedica. În general la locuințe consumul nu este mare și constant, motiv pentru care vom asista la răcirea apei.

Există posibilitatea să introducem o recirculare: adică luăm apa răcită și cu o viteză minimă o reintroducem în centrală sau în boiler. Această soluție nu este una eficientă în exploatare deoarece se ajunge în perioada caldă la a încălzi casa cu apa caldă, lucru pe care sigur nu îl doriți. În acest caz veți asista la creșteri de consumuri de gaz sau electricitate, în funcție de sursa de combustibil.

Recircularea se impune acolo unde consumurile sunt mari, sau pe magistrale atunci când vorbim de clădiri cu mai multe apartamente. Spre exemplu la un hotel de 4**** este obligatoriu să puneți recirculare.