Centrala termica electrica

Centrala termica electrica – are scopul de a produce agentul termic, apă în acest caz, necesar pentru a se asigura încălzirea clădirii.

Agentul termic este încălzit folosindu-se energia electrică.

Centrala funcționează similar uneia pe gaz, dar prezintă avantaje și mai ales dezavantaje.

Centrala termica electrica sau pe gaz ?

centrala termica electrica

Nu știi ce anume să alegi? Dacă să îți cumperi o centrală electrică sau să cumperi o centrală termică care folosește gazul?

Răspunsul este în general destul de simplu. Centrala termică electrică este recomandată numai și numai atunci când centrala termică pe gaz nu se poate folosi ca urmare de lipsei rețelei de alimentare cu gaz natural. Chiar și în acest caz este de multe ori de preferat să se monteze macrobutelie de gaz ce se încarcă periodic.

De ce? În primul rând pentru că o centrală eletrică are un consum electric colosal raportat la consumul centralelor pe gaz. Costurile privind producerea agentului termic sunt de aproximativ patru ori mai mari decât dacă se folosește ca și resursă gazul natural. Ți se pare mare diferența? Aceasta este însă realitatea, nu vorbim aici numai de calcule. Am testat cele două tipuri și factura a venit în medie, în sezonul rece, de cel puțin patru ori mai mare.

Mai apare aici și o altă probleme. Pentru un consumator casnic cu greu obții de la distribuitorul de energie electrică puterea de care ai avea nevoie.

De cele mai multe ori este mai rentabil să montezi în fiecare cameră radiatoare electrice decât să pui o centrală electrică.

Avantajele centralei termice electrice

Deși are numeroase dezavantaje, cel mai important fiind costul în exploatare, centrala termica electrica are și avantaje:

  • dimensiuni cu mult mai mici;
  • se poate folosi ca și soluție temporară până se asigură alimentarea cu gaz sau un sistem alternativ;
  • nu necesită cameră specială;
  • nu necesită senzori și aer proaspăt pentru arderi;
  • nu are nici un coș care să dea spre exterior.

Centrala termica electrica prepară apa caldă menajeră?

Apa caldă menajeră este folosită în cadrul gospodăriei pentru igiena personală, spălat vase sau haine, ….

Pentru prepararea acesteia nu se poate folosi centrala termica electrica . Suplimentar față de aceasta este nevoie a se monta un boiler electric care să prepare apa caldă.