Dimensionare centrală termică apă caldă

Dimensionare centrală termică apă caldă
Dimensionarea centralei termice pentru prepararea directă sau indirectă a apei calde se va face ținând cont de cantitatea totală de apă caldă livrată zilnic utilizatorilor la temperatura de 60C. Apa caldă folosită la robinet are o temperatură în medie de utilizare de 45C. Cu toate acestea este necesară amestecarea apei reci cu o anumită cantitate de apa caldă pentru a se ajunge la această temperatură- cel există o serie de bacterii ce necesită cel puțin 60C pentru a fi distruse.

Prepararea apei calde se poate face direct cu centrala termică sau indirect. Prepararea directă se face pentru un număr mic de utilizatori. Prepararea indirectă se face pentru un număr mare de utilizatori și presupune existența unui boiler sau a unui schimbător de căldură. Cele menționate mai devreme au un circuit prima închis de apă caldă de la centrala termică și un circuit secundar cu apa rece ce necesită a fi încălzită de la 10C la 60C.

dimensionare centrală termică apă caldăÎn modelul de calcul propus mai sus veți observa că se solicită numărul de persoane și numai atât. Acest lucru pentru a simplifica și reduce numărul de date solicite către utilizator. Cu toate acestea formula de calcul prezentată mai jos vă va ajuta să înțelegeți care este mecanismul aflat în spatele calculului.

Cauți un soft românesc pentru instalatori? Intră și testează TermicG, softul folosit de specialiști pentru întocmirea Breviarului de calcul G, dar nu numai.

Dacă se va pune valoarea 1 la numărul de utilizatori vom observa că vom avea un număr de aproape 0,70kWh la fiecare utilizator al clădirii. Informația prezentată vă va ajuta ca să puteți evalua cu ușurință și cu rapiditate, doar într-un calcul preliminar, care poate fi puterea termică necesară preparării apei calde.

Dimensionare centrală termică apă caldă

Valorile coeficienților Kzi și Ko țin cont de variația zilnică și orară a consumului mediu. În cazul de față s-au folosit valori mai ridicate ale coeficienților.

Consumul mediu zilnic de persoană este pentru utilizatorul casnic, caz în care se regăsesc cele mai ridicate rate de consum ale apei calde.

Breviarul se poate folosi cu succes pentru calculul centralei termice pentru locuințe, blocuri, cămine, hoteluri… Pentru birouri valoare va trebuie să fie mult mai mică, aproximativ la un sfert.

Calculul de mai sus folosește atât pentru determinarea puterii centralei termice cât și a boilerului, schimbătorului în plăci sau a oricărui al sistem de preparare.