Ce este clasa de reacție la foc și combustibilitatea, precum și relația dintre cele două

Clasa de reacție la foc precum și combustibilitatea reprezintă încadrări specifice materialelor de construcție și care le caracterizează din punct de vedere al modului în care participă la declanșarea și evoluția unui incendiu.

Până la intrarea în Uniunea Europeană în România se folosea combustibilitatea și aceasta se nota de la C0 la C4 în care C0 reprezintă materialele incombustibile iar C4 cele care nu au performanță dovedită. Exemplu de materiale încadrate în CO: beton, oțel laminat, cărămidă, mortar, șape, ș.a.m.d..

După intrarea în spațiul european s-a adoptat o notare comună și s-a introdus și noțiunea de clasa de reacție la foc. În esență reflectă același lucru însă parametrii definitorii diferită. Clasa de reacția la foc se dotează cu litere de la A la F. Doar pentru categoria A există două subgrupe A1 și A2. Fiecare din aceste categorii au atașate două notații ce reflectă anumite performanțe de detaliu: “s” și “d”. Prima notație evidențiază emisia de fum și cea de a doua cantitatea de picături. Pentru emisia de fum există subgrupele s0, s1, s2 iar pentru arderea cu picături d1, d2, d3.

Aceste caracteristici trebuie să apară în documentația de proiectare deoarece ele impun condiții minime pentru materialele utilizate. De aceea este important ca diriginții de șantier și responsabilii tehnici cu execuția să fie familiarizați cu aceste notații pentru a permite doar achiziția de materiale cu performanțe impuse.

De asemenea și proiectanții trebuie să înțeleagă că dincolo de forma unei construcții este important să respectăm și anumite condiții cu privire la calitatea materialelor și este responsabilitatea lor să fie menționate pe planuri.

Iată câteva exemple: dacă pe plan în dreptul unui perete este notat A2s1d0 asta înseamnă că el nu poate fi realizat decât din materiale incombustibile precum gips cartonul sau zidăria de cărămidă.