Care este dimensiunea minimă a unei uși?

Care este dimensiunea minimă a unei uși? Probabil nu de puține ori ca și proiectant v-ați pus această întrebare: există condiții privind dimensiunile ușilor?

Da, sigur că există.

Dimensiunea unei uși depinde de mai mulți factori principalii factori fiind:

  1. numărul de persoane care se vor evacua prin acea ușă;
  2. direcția de deschidere a ușii;
  3. tipul de persoane care va fi deservit și vor utiliza acea ușă;
  4. funcțiunea clădirii.

Dincolo de toate, dacă o ușă este utilizată pentru evacuarea persoanelor lățimea minimă utilă trebuie să fie de 80cm. Aceasta este dimensiunea minimă a unui flux de evacuare în securitatea la incendiu a construcțiilor.

Dacă avem o clădire civilă publică, și ca să fiu mai scurt: cam orice altă clădirea decât cele destinate locuințelor, acestea trebuie să fie conformate pentru persoane care care se deplasează în scaunul cu rotile. Din acest motiv dimensiunea minimă este de 85cm dar se recomandă 90cm.

Dacă pe acea ușă se vor evacua persoane ce se află pe targă atunci dimensiunea minimă a ușii va fi de 140cm.

Atenție că dimensiunile prezentate în articol și în normativele specifice sunt cele utile. În planurile de arhitectură se trec cotele la zidărie. Cum cotele de zidărie nu coincid cu cotele la liber de circulația prin locul de ușă(mai există tocul și lățime de montaj pierdută), trebuie ca golul de zidărie menționat pe plan să fie cu cel puțin 10cm mai mare. Deci pe planuri vom figura goluri cu lățimea de 100cm ca să putem avea 90cm lățime liberă de ușă.

Atenție că regula de bază, nu excepția, este aceea că ușile se vor deschide în direcția evacuării. În cazul în care ea se deschide în sens opus evacuării se consideră că poate deservi maxim 30 de persoane.