Ce este o clapetă antifoc

Incendiul, adică acțiunea focului asupra unei construcții, reprezintă unul dintre riscurile majore la care se supune un imobil pe durata acestuia de viață.

Sigur că este de preferat ca incendiile să nu aibă loc, ele fiind acțiuni accidentale, excepționale nedorite. Cu toate acestea așa evenimente apar, sunt rare, dar produc consecințe dezastruoase, de la pagube materiale și până la cele umane.

Ce este o clapetă antifoc, unde se montează și care este rolul acesteia.

În primul rând clapetele antifoc trebuie să fie rezistente la foc. Acestea urmează a se monta pe tubulatura de ventilare în regim normal sau pentru acționare în caz de incendiu.

Tubulatura ce acționează în caz de incendiu are ca și rol principal asigurarea condițiilor optime pentru evacuarea utilizatorilor și intervenția pompierilor. Ventilarea în caz de incendiu trebuie să mențină temperaturi scăzute ale aerului, o bună vizibilitate, o concentrație ridicată de oxigen și o concentrație scăzută de particule de fum și alte gaz rezultate din ardere dar care ar putea să fie extrem de toxice pentru corpul uman.

În acest sens tubulatura de ventilare asigură evacuarea aerului fierbinte încărcate cu fum și gaze de ardere și introducerea aerului rece, proaspăt de afară, încărcat cu o cantitate ridicată de oxigen.

Clapeta antifoc se montează pe tubulaturile de ventilare cu precădere în zona străpungerilor unor pereți antifoc sau rezistenți la foc.

Poziția normală a unei clapete antifoc este deschisă pentru a permite trecerea aerului. În caz de incendiu aceste clapete se vor închide și vor împiedica astfel propagarea incendiului în interiorul clădirii datorită circulației aerului prin intermediul canalelor de ventilare.