Ce dimensiuni trebuie să aibă o scară?

SCĂRILE reprezintă elemente de construcție care soluționează trecerea între planuri situate la diferite niveluri, spre exemplu între două niveluri diferite ale unei construcții.

Ce trebuie să știe proiectanții despre scări se poate sintetiza în interiorul acestui articol.

Pentru o scară contează urmatoarele elemente: numărul de trepte, lățimea unei trepte, înălțimea unei trepte, lungimea unei trepte, tipul de balustradă și înălțimea balustradei, tipul de pardoseală.

Numărul de trepte

În primul rând arhitecții și inginerii trebuie să știe că numărul minim de trepte este de trei. Deci nu se admite să existe o soluționare cu o treaptă sau cu două trepte. Acestea sunt considerate trepte izolate și ele reprezintă un risc la adresa persoanelor care se deplasează deoarece există riscul de impiedicare.

În general numărul recomandat de trepte ar trebui să fie de cel puțin 16, asta la o locuință normală, dar de preferat ar fi ca acesta să fie de 18.

Dimensiunile treptei

Este de preferat ca treptele să aibă dimensiunea de 15x32cm sau 16x30cm. Aceste dimensiuni sunt recomandate pentru a se face deplasarea ușor și pentru copii și tineri. Dacă o clădire nu are lift, atunci obligatoriu treptele trebuie confirmate astfel, excepție locuințele individuale.

În mod obligatoriu treptele trebuie să aibă aceleași dimensiuni dacă sunt trepte drepte, adică aceeași înălțime și lățime. Dacă sunt scări balansate sau circulare treptele trebuie să aibă aceeași înălțime.

Treptele unei scări trebuie să respecte următoarele reguli matematice: 2h + l = 62 … 64 cm în general sau 2h + l = 58 cm … 60 cm.

Pentru persoanele cu dificultăți de mers, precum unitățile sanitare sau clădirile de educație pentru copii preșcolari, este de preferat ca dimensiunea unei trepte să fie de cel mult 16 cm.

Finisajul scărilor

Finisajul scărilor trebuie să fie de așa natură încât să fie împiedicată lunecarea, atât în stare uscată cât și în stare umedă.

În acest sens proiectanții trebuie să prevadă În clar tipul de finisaj, material și coeficientul de frecare.

Finisajul trebuie să fie de o asemenea natură încât să nu permită împiedicarea.

Numărul maxim de trepte

Numărul maxim de trepte al unei rampe nu poate fi mai mare de 18m. Dacă numărul de trepte al unei scări este mai mare atunci se vor realiza mai multe rampe.

Recomandabil ar fi ca numărul de trepte să fie de maxim 16, iar dacă există mai multe rampe este de preferat ca acestea să nu aibă mai mult de 10 trepte.

Înălțimea minimă de trecere la scări trebuie să fie , recomandabil, de 2.10m, dar nu mai puțin de 2.00m la clădirile de locuit.

Lungimea treptelor unei scări

Lungimea minimă treptelor variază între 0,90m și 1,40m.

Pentru locuințe pentru maxim 2 niveluri lățimea minimă a treptelor unei scări este de 0,95m , între 3 și 5 niveluri lățimea minimă trebuie să fie de 1,05m, între 6 și 8 niveluri lățimea minimă a scării să fie de minim 1,20m, pentru 9 sau mai multe niveluri lățimea minimă a treptelor să fie de cel puțin 1,25m.

Caracteristici balustrade

Scările au nevoie de balustrade de protecție pentru a se impiedica căderea de la înălțime mare.

Balustradele de protecție trebuie să aibă minim 80cm dacă înălțimea posibilă de cădere este de 4,00m și de minim 90cm dacă înălțimea de cădere ar fi mai mare.