Noile norme de proiectare pentru clădiri: ar trebui să punem termoizolație de 25cm-30cm peste pereții exteriori
Începând cu luna ianuarie 2023 s-a publicat noua versiune a MC001-2022, reglementare tehnică care se referă la consumurie energetice ale clădirilor.
Această reglementare fixează și noi condiții pentru clădirile noi în ceea ce privește:
- termoizolarea elementelor de construcție exterioară;
- dotarea cu echipamente și instalații care să ducă la producerea locală a energiei termice sau electrice necesare clădirii.
Care este grosimea termoizolației care trebuie pusă pe pereții exteriori?
În conformitate cu aceste noi norme pereții exteriori ar trebui să aibă o rezistență termică minimă corectată cu pierderile prin punțile termice de cel puțin 4 m2K/W.
În aceste condiții, având în vedere că pierderile prin punțile termice sunt în medie de 25-30% înseamnă că vom avea o rezistență termică necesară mai mare de 5 m2K/W, ori acest lucru înseamnă că peste un perete normal de cărămidă sau BCA va trebui să punem o termoizolație suplimentară de 25-30cm.
Decizia pare să fie una irațională, probabil vom ajunge la cele mai bine izolate case din Uniunea Europeană, în condițiile în care sunt țări în nordul continentului care au o situație cu mult mai dificilă pe timp de iarnă.
Legea bate norma
Sigur că MC001-2022 spune că aplicarea ar fi de recomanat, însă legea 372 obligă proiectanții ca la clădirile noi să fie respectate condițiile pentru clădiri NZeb.
Deci practic ordinul pentru aprobarea MC001-2022 a dat să restrângă ceea ce scrie în lege, însă acest lucru nu este posibil.
Concluzii: case mai scumpe
De aici rezultă un singur lucru: construcțiile din România vor deveni mai scumpe, cu mult mai scumpe.
Dublarea grosimii termoizolației locuințelor va duce la costuri mai ridicate și la greutăți tehnice în implimentarea deciziei.
Să pui un polistiren gros de 25cm peste un zid gros de 25cm nu este tocmai ușor.