usa evacuare

Care este lățimea minimă a golului de ușă pentru accesul în clădire?

Lățimea liberă a golului de ușă va fi de :

  • minim 80cm pentru intrarea secundată;
  • minim 90cm pentru intrarea principală în clădiri individuale și semicolective;
  • minim 100cm pentru intrarea principală în clădiri colective și clădiri publice cu mai puțin de 100 de persoane;
  • minim 140cm pentru intrarea principală în clădiri cu mai mult de 100 de persoane.

În stabilirea dimensiunilor ușilor de acces într-o clădire și a numărului și poziției trebuie să ținem cont și de cerințele pentru securitatea la incendiu.

De precizat că dacă pe o ușă se face evacuarea a mai mult de 30 de persoane este obligatoriu ca aceasta să se deschidă în direcția evacuării. Nu se admit uși care să se deschidă în sens invers evacuării dacă pe acolo vor trece în caz de incendiu mai mult de 30 de persoane.

De asemenea trebuie să știm că trebuie să se asigure un număr suficient de uși și o poziționare astfel încât lungimea de evacuare să fie respectată. Spre exemplu pentru evacuarea într-o singură direcție la clădirile de comerț încadrate în GRF II lungimea de evacuare este de 21m iar în două direcții de 42m.

Lățimea minimă de ușă este de 80cm deoarece doar în această situație se poate asigura un flux de evacuare. Spre exemplu la clădirile de comerț un flux de evacuare înseamnă 70 de persoane. O ușă de 80 de cm asigură evacuarea pentru 70 de persoane.

Citiți aici mai multe despre fluxurile de evacuare în caz de incendiu.

Pentru două fluxuri de evacuare golurile trebuie să fie între 110cm și maxim 160cm. În acest caz pe acele uși (formate practic din două părți) pentru clădirile de comerț mai sus descrise se pot evacua 140 de persoane.

Peste aceste dimensiuni este necesar să se prevadă alte uși chiar dacă sunt alăturate.

Atenția mare însă deoarece majoritatea proiectanților arhitecți fac această greșeală: lățimea minimă precizată în normative este cea liberă de trecere în timp ce arhitecții pe planuri trebuie să dea cotele de zidărie, adică la roșu. Asta înseamnă că o ușă de 80cm gol util trebuie să aibă pe plan un gol de zidărie de 90cm cel puțin deoarece trebuie să se asigure montarea ușii cu tot cu toc.