La ce detalii trebuie să fim atenți atunci când proiectăm o casă? Partea 1

Proiectarea unei locuințe pare a nu fi o chestiune atât de dificilă, însă realitatea arată cu totul diferit.

Nu de puține ori în proiectele de arhitectură se regăsesc erori, unele mai mici, altele mai grave.

Iată mai jos unele aspecte tehnice asupra cărora proiectanții trebuie să acorde o atenție deosebită.

Sunteți în căutarea unui proiectant? Vă aflați exact unde trebuie: proiectare construcții.

Izolare Termică și Economie de energie

De foarte multe ori în proiectele pentru case am găsit erori la acest capitol.

La momentul de față trebuie să ținem cont de următoarele aspecte: termoizolația la pereții exteriori nu mai poate fi mai mică de 15cm, termoizolația către planșeul inferior nu poate fi mai mică de 10cm dacă este spre sol și 20cm dacă este spre subsol, termoizolația de la partea superioară a caselor, fie că vorbim despre terase sau învelitoare, trebuie să fie de minim 30cm. O atenție deosebită trebuie acordată și ferestrelor pentru care trebuie să fie menționată rezistența termică corectată.

Siguranță în exploatare și accesibilitate

Accesul în clădire trebuie să se facă prin intermediul unui podest de cel puțin 150 x 150cm. Treptele de la intrarea în clădire trebuie să fie de 15 x 32 și să nu fie mai puțin de 3. Asigurați-vă că cota zero a casei este mai sus decât cota străzii din care se face accesul.

În interior să ne asigurăm că avem holur, coridoare și scări de cel puțin 120cm. Atenția dacă puneți scări balansate să aveți minim 27cm fiecare treaptă în zona mediană.

De multe ori în secțiuni și pe plan nu se prevede și nu se dau detalii despre balustrada de la scară. Aceasta trebuie să fie de minim 90cm și să nu permită cățărarea.

Ușa de acces în casă să nu fie mai mică de 100cm, cele de intrare în dormitoare mai mici de 80cm. Recomand să se monteze și o ușă dublă de acces în clădire pentru a se putea asigura introducerea cu ușurință a mobilei.

Atenție la balcoane: să se monteze balustradă de protecție de minim 90cm, recomand 100cm. Balustrada nu trebuie să permită copiiilor să urce pe ea.

Atenție la parapeții de la ferestre să fie de minim 90cm. Dacă nu se întâmplă acest lucru și sunt mai mici atunci să se prevadă balustradă de protecție.