diriginte de santier

Ce rol are dirigintele de șantier?

Proiectarea lucrărilor de construcții se realizează de către arhitecți și ingineri constructori și de instalații. Execuția lucrărilor de construcții se face cu muncitori, maiștri și ingineri de șantier.

Pentru verificarea calității lucrărilor de proiectare există verificatori de proiecte.

Pentru verificarea calității lucrărilor de construcție există diriginți de șantier.

Iată ce debite de aer se folosesc pentru proiectarea locuințelor.

Atât verificatorii de proiecte cât și diriginții de șantier sunt angajați ai investitorilor, ai beneficiarului. Deci verificatorul de proiecte nu este angajatul proiectantului și nici dirigintele de șantier nu este angajatul executantului.

Dirigintele de șantier poate fi inginer sau arhitect. Dirigintele de șantier este certificat de către statul român prin intermediul ISC.

Iată cum se proiectează o scară.

Dirigintele de șantier verifică calitatea lucrărilor de construcție și oprește lucrările și solicită soluții atunci când se constată că ele nu au respectat proiectul tehnic sau nu au fost corect executate.

Dirigintele de șantier este și secretarul comisiei de recepție. Fără dirigintele de șantier nu se poate realiza recepția unei clădiri.

Diriginții de șantier sunt organizați în cadrul unei asociații profesionale. Asociația în care se regăsesc toți diriginții de șantier este: Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier și Responsabililor Tehnici cu Execuția.